2 Haziran 2012 Cumartesi

Zamanlama ve yönetici rolleri ile Facebook pazarlamasında büyük değişim başlıyor


Facebook sayfaları yeni nesil pazarlama açısından son derece önemli bir kanal haline geldi. Fakat sayfaların en ciddi sorunlarından biri sayfa yöneticilerine tanımlanan hakların son derece kısıtlı ve yetersiz olması. Neyse ki bu sorunu aşabilmek için HootSuite veya Vitrue gibi üçüncü taraf uygulamalar var. Paylaşımların zamanlanması ve farklı yönetici tiplerine ait haklarının tanımlanması konularında önemli avantajlar sağlıyorlar.
Facebook’un bu kadar göz önünde olan bir konuya bugüne kadar çözüm üretmemiş olması aslında bir platform mantığı ile çalışıyor olmasına bağlanıyordu. Facebook, ekosisteminin ancak bu platformdan gelir elde eden çözüm ortakları sayesinde güçlenebileceğini biliyor.
Ama görünüşe göre Facebook bu yaklaşımında önemli bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Bundan sonra sayfa paylaşımları ve yönetici hakları ile ilgili hemen hemen tüm ihtiyaçlar üçüncü parti uygulamalara gerek kalmadan çözülebilecek…
Dijital pazarlama açısından son derece önemli bu iki yenilik Facebook üzerinden pazarlama alışkanlıklarını doğrudan etkileyecek gibi görünüyor. Facebook yardım sayfalarında da anlatılan gönderi zamanlama ve yönetici türleri oldukça basit bir şekilde sunulmuş.

Bir gönderiyi ileri bir tarihte yayınlanacak şekilde zamanlamak için tek yapmanız gereken gönderiyi hazırladıktan sonra sol at taraftaki saat simgesine tıklayarak tarihi belirlemek. En fazla 6 ay sonrasına kadar ileriye dönük zamanlama yapmaya izin veren araç, 15 dakikalık aralıklarla gönderi zamanlamaya izin veriyor.
Sayfa yöneticileri de artık önceden tanımlı 5 farklı rolden birine sahip olabilecekler. Bunlar Yönetici, İçerik Oluşturucu, Moderatör, Reklam Veren ve İstatistik Analisti olarak sıralanıyor. Her birinin görev tanımları ve sahip oldukları hakları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Her iki yenilik de pek çok sayfa ve yöneticisi için şu anda kullanılabilir değil ama kısa zaman içerisinde kademli olarak etkin hale gelmesi bekleniyor. Benzer şekilde yeni sunulan ve sayfaların değil, sayfadaki gönderilerin ayrı ayrı öne çıkartılabilmesini sağlayan yeni reklam modeli de yine kademeli olarak kullanıma açılacak.
Bu özellik ile kullanıcılar, önemli buldukları gönderiler için bir tanıtım bütçesi ayırarak, sadece o gönderiyi öne çıkartabilecekler. Facebook şu an için öne çıkartılmış gönderilerin, diğer kullanıcılara ne şekilde gösterileceğine dair detayları paylaşmadı.
Tüm bu yeni özellikler Facebook pazarlaması açısından son derece önemli ve bugüne kadar devam eden pek çok yaygın alışkanlığın değişmesine yol açabilecek gibi görünüyor. Daha önce bu tip ihtiyaçları karşılayan üçüncü taraf uygulamaların ise bu değişme nasıl adapte olacakları merakla bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sessiz Kalma Sende Yorum Yap !