25 Haziran 2011 Cumartesi

Bilgisayar ve Microsoft'un tarihi


Blogumda şu yazıya yapılan onlarca yorumdan sonra böyle bir girdiyi ekleyerek onlara yardımcı olmakistedim bu makalede bilgisayarın tarihi ve ilk bilgisayarlardan günümüze kadar bilgisayarın gelişimi ve Microsoft firmasının günümüze uzanan hikayesini okuyacaksınız. Ayrıca Microsoft Word biçiminde bir dosya bulunmakta bunuda bilgisayarınıza indirebilirsiniz ve isterseniz aşağıdaki yazıcı dostu bağlantısınatıklayarak kolayca yazdırabilirsiniz.

KISACA BİLGİSAYAR TARİHÇESİ
Tarihsel olarak en önemli eski hesaplama aleti abaküstür; 2000 yıldan fazla süredir bilinmekte ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Blaise Pascal, 1642'de dijital hesap makinesini yapmıştır; yalnızca tuşlararacılığıyla girilen rakamları toplama ve çıkarma işlemi yapan bu aygıtı, vergi toplayıcısı olan babasınayardim etmek için geliştirmiştir. 1671'de Gottfried Wilhelm von Leibniz bir bilgisayar tasarlamıştır; 1694 yılında yapılabilen bu araç özel dişli mekanizması kullanmaktaydı; toplama, çıkartma, çarpma ve bölmeişlemi yapabiliyordu. Pascal ve Leibniz tarafından yapılan ilk bilgisayarlar yaygın olarak kullanılmamıştır. Charles Xavier Thomas dört işlemi (toplama, çıkartma, çarpma, bölme) yapabilen ilk ticari mekanik hesap makinesini 1820’ de geliştirmiştir. Charles Babbage fark makinesi adini verdiği otomatik mekanik hesap makinesinin küçük bir modelini 1822'de gerçekleştirmiştir. 1823'de buharla çalışan tam otomatik modelini yapmıştır; bu araç sabit talimat programıyla kumanda ediliyordu. Herman Hollerith 1890 yılında delikli kart sistemiyle çalışan bilgisayarı geliştirdi. Bu delikli kartlar, bellek deposu olarak kullanılabiliyor, ayrıca bilgisayara programlar ve veriler bu kartlarla verilebiliyordu, böylece işlem hızı oldukça artmış ve hatalar da azalmıştır. Howard Hathaway Aiken’in yönettiği bir ekip 1937 yılında Mark-1 adi verilen ilk otomatik dijital bilgisayarı yapmayı başardı. Elektromekanik rölelerle çalışan bu bilgisayar dört işlemin yani sıra logaritma ve trigonometri fonksiyonlarını çözen özel (alt) programları vardı. Bu bilgisayar da delikli kart sistemiyle çalışıyordu. Yavaştı; bir çarpma işlemi 3-5 saniyede yapılabiliyordu. Buna rağmen otomatikti ve uzun işlemleri tamamlayabiliyordu. Mark-1, Aiken’in yönetiminde tasarlanan ve yapılan bilgisayar dizilerinin ilki oldu. Bu bilgisayarla bugünkü anlamda bilgisayar dönemi başlamıştır.
İkinci Dünya Savasında ordu için hızlı bilgisayarlara ihtiyaç duyulmasıyla bu alandaki çalışmalar tekrar hızlandı. J.Presper Eckert, John W.Mauchly ve çalışma arkadaşları, elektron tüplerini kullanarak ilk elektronik dijital bilgisayar olan ENIAC’i 1945 yılında yapmayı başardılar. Bu bilgisayar yine delikli kart sistemini kullanmıştır; 167 m² yer kaplıyor ve yaklaşık 180 kWh elektrik harcıyordu; ayrıca tasarlanmış olduğu belirli programları çalıştırmada verimliydi. Bunlara rağmen ENIAC ilk basarili yüksek hızlı elektronik bilgisayar kabul edilir. Von Neumann’in teorik çalışmaları sonucunda ilk programlanabilir elektronik bilgisayarlar kuşağı 1947 yılında ortaya çıktı. Bunların işlem hızları çok daha büyüktü ve en önemlisi RAM bellek kullanabiliyordu. Bu bilgisayarlar makine diliyle programlanıyordu. Bu grup bilgisayarlar, ilk ticari uygunluğa sahip olan EDVAC ve UNIVAC serilerini kapsar. Ticari amaçlı ilk bilgisayar UNIVAC-1adiyla 1952yilinda piyasaya sürüldü. Elektrik-elektronik alanındaki hızlı gelişmeler ve bilgisayarların ticari amaçla kullanılmaya başlanması, bilgisayar alanındaki çalışmaları ve gelişmeleri inanılmaz ölçüde artırarak günümüze kadar gelinmiştir. Özellikle 1960’li yıllardan sonra gerek bilgisayar yapım teknolojisinde, gerekse bilgisayar programlama dilleri açısından büyük gelişmeler yaşanmıştır. Bu arada bilgisayarlarda entegre devreler kullanılmış, hızları ise hayal edilemeyecek seviyelere ulaşmış, boyutları çok küçülmüş, fiyatları da herkesin alabileceği kadar ucuzlamıştır. 1980’li yıllarda PC (Personel Computer)’lerin üretilmesiyle artik bilgisayarlar evlere dahi girmiştir. Son yıllarda bilgisayarlar ceplere sığacak kadar küçülmüştür. Bilgisayar, elektrik enerjisiyle çalışan elektronik bir makinedir. Kendisine verilen bilgileri alır, saklar, üzerinde işlemler yapar. Gerektiğinde bu bilgileri yazıcı gibi birimlerle çıktı olarak verir. En basit tanımla bilgisayar, kendisine verilen bilgileri kullanarak yeni bilgiler elde eden makinedir.
Bir bilgisayar iki temel birimden oluşur;
  1. Birincisi, Donanım: Bilgisayarın gözle görülen birimlerden olup klavye, ekran, maus, yazıcı, kablolar, kasa, elektronik devreler ve benzeri kısımlardan oluşur. Bir bilgisayarın donanım sistemini oluşturan temel birimler şunlardır: Aritmetik ve mantık birimi, kontrol birimi, bellek, giriş ve çıkış birimleridir.
  2. İkincisi, Yazılım: Bilgisayarın donanımını kullanabilmek ve bilgisayarı çalıştırabilmek için kullanılan programlar topluluğudur. Bilgisayarın elektronik birimleri kasanın içinde bulunur. Kasaların bazıları dik, bazıları da yatay olarak tasarlanmıştır. Kasanın, bilgisayar parçalarının yerleştirebileceği büyüklükte olması gerekir.
Bilgisayarın tarihçesine baktığımızda; dört temel işlemi gerçekleştirmek amacıyla kullanılan abaküs, basit bir alet olmasına rağmen, bilgisayarın başlangıcı olarak ifade edilir. Bilgisayara veri girişi işlemlerinde, günlük hayatta kullanılan harf ve rakam gibi sembollerden yararlanılır. Bilgisayar bunları kendi anlayacağı şekle dönüştürür, bilgisayarda kapasite depolama birimi byte olarak ifade edilir. Fransız Pascal, 1642 senesinde vergi tahsildarı babasına, yardımcı olacağını düşündüğü bir makine geliştirdi. Küçük tekerlekler biraz çevirilince, toplama veya çıkarma işlemleri otomatik olarak yapılabiliyordu. Ancak geçimlerini saatler alan hesap işlerinden kazanan kâtipler, Pascal’ın makinesini bir rakip olarak gördüler ve ona hiç iltifat etmediler. Bir süre sonra Alman matematikçisi Wilhelm, bu makineye çarpma ve bölme işlemlerini yapabilme yeteneğini kattı. Wilhelm’e göre değerli insanlar, tıpkı esirler gibi hesaplama işinde saatler kaybetmeye layık değillerdi. 1948 yılında transistor lerin kullanımıyla bilgisayarların ağırlıkları azaltılmaya, hacimleri küçültülmeye, bellek kapasiteleri ve hızları artırılmaya başlanmıştır. 1963 yılından sonra birden fazla transistor ün birleştirilerek entegre devrelerin bulunması, bilgisayarın gelişimini daha da hızlandırmıştır. Bilgisayar alanında kısa sürede yaşanan bu önemli gelişmeler sayesinde, tonlarca ağırlıkta, yavaş işlevi yapabilen modellerden, milyonlarca işlemi çok kısa sürede yapabilen, lap-top (elde taşınabilen) ve hatta cebe girebilen modeller geliştirilmiştir.
1946 yılından sonra bilgisayarları dört kuşak olarak ele alabiliriz;
  1. Birinci Kuşak Bilgisayarlar: 1946-56 yılları arasında vakumlu tüpler kullanılan bilgisayarlardır.
  2. İkinci Kuşak Bilgisayarlar: 1957-63 yılları arasında tüplerin yerine transistor lerin kullanıldığı bilgisayarlardır.
  3. Üçüncü Kuşak Bilgisayarlar: 1964-79 yılları arasında kullanılan entegre devrelerin kullanıldığı bilgisayarlar.
  4. Dördüncü Kuşak Bilgisayarlar: 1980'den sonra transistor lerin yerine mikroçiplerin kullanıldığı bilgisayarlardır. Bu gün kullandığımız bilgisayarlar bu kuşağa aittir. Ancak her gün yenilikler eklenmekte, bilgisayarların çalışma hızı ve kapasitesi arttırılmaktadır. Bu yıllarda Amerikan ve Japon teknolojilerinin elektronik ve küçültme alanındaki ürünü olan ev bilgisayarları ortaya çıktı.

Microsoft

Microsoft, WindowsMS-DOS gibi ürünleriyle tanınan, ABD merkezli büyük yazılım ve bilişim firmasıdır. Firma 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde iki üniversite öğrencisi tarafından kurulmuştur. Bu iki girişimcinin vizyonu “her ev ve her masada bir bilgisayar’dı. Popular Electronics dergisinin 1 Ocak 1975 tarihli sayısında Altair 8800 bilgisayar sisteminin tanıtımını okuduktan birkaç gün sonra Bill Gates bilgisayarın tasarımcısı MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) ile temasa geçti. Ekibi ile birlikte Altair 8800 üzerinde çalışan BASIC programlama dili geliştirdiklerini belirtti. Paul Allen MITS’e programın tanıtımını yapmaya gitti. Paul Allen Altair 8800′i daha önce kullanmamış olmasına karşın tanıtımı başarılı oldu. Tanıtımın sonunda MITS Bill Gates ve Paul Allen’dan Altair bilgisayarları için BASIC programlama dilinin telif hakkını satın aldı. Karlı bir iş fırsatı yakaladıkları düşüncesiyle Bill Gates Harvard Üniversitesi’ndeki hukuk eğitimini yarıda bırakıp New Mexico eyaletinin Albuquerque şehrinde Microsoft firmasını kurdu. Firma ilk uluslararası bürosunu 1 Kasım 1978′de Japonya’da açtı. 1 Ocak 1979′da şirket merkezini Washington eyaletinin Bellevue şehrine taşıdı. Aradan geçen yıllar ile Microsoft bir dünya devi olmuş, sahibi Bill Gates’i dünyanın en zengin kişisi haline getirmiştir. Ancak bu zenginliği herkesin düşündüğü şekilde sadece geliştirdiği işletim sistemini satarak değil ayrıca sektörde ki büyük açıkları kapatabilecek nitelikte yazılan programların daha kendisi için risk teşkil edecek aşamaya getirmeden satın almasıyla başarabilmiştir. Microsoft artık sadece bir yazılım şirketi değil ayrıca iş ve eğlence dünyası için geliştirdiği donanımlar ilede adından söz ettirmektedir. Microsoft’un işletim sistemleri ;

Microsoft Windows

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, programları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft firmasının geliştirdiği bir işletim sistemleri ailesidir. Microsoft’un ilk işletim sistemi olan MS-DOS‘tan farklı olarak Windows’ta aynı anda çok sayıda programla çalışmak mümkündür. Windows, masaüstü pazarında en yaygın kullanılanişletim sistemidir. 2002 yılında, Windows dünya çapında masaüstü piyasasında yaklaşık %97.46′lık bir pay sahibiydi, [1] 2006 Nisan ayı istatistikleri bunun %89 seviyesinde olduğunu gösteriyor. [2] Bu alanda en ciddi rakibi şu anda Linux‘tur.Microsoft Windows Microsoft Windowsailesinin son üyesi 30 Ocak 2007‘de piyasaya çıkan Windows Vistadır. Microsoft Windows işletim sistemleri ailesi, daha eski IBM PC için olan MS-DOS ortamının üzerine bir grafik katmanı olarak başlamıştır. Modern sürümleri daha yeni olan Windows NT çekirdeği üzerine kuruludur. Windows 32-bit ve 64-bit Intel ve AMD işlemciler üzerinde çalışır; daha eski sürümleri DEC AlphaMIPS R4000, ve PowerPCmimarilerinde de çalışmaktaydı (SPARC mimarisinde de çalışması için çalışmalar vardı). Intel Itaniumişlemciler tarafından kullanılan IA-64, ve daha sonra AMD64 (x86-64 olarak da biliniyor, Microsoft tarafından x64 olarak isimlendiriliyor, ve Intel tarafından adı EM64T olarak lisanslanarak kullanılıyor) mimarilerinin çıkmasıyla, Microsoft güncel işletim sistemlerinin bunları destekleyen sürümlerini sundu. Modern 64-bit Windows ailesi Windows XP 64-bit Edition for IA-64 systems, Windows XP Professional x64 Edition for AMD64 systems, ve Windows Server 2003′den (hem IA-64, hem de AMD64 sürümlü) oluşur. Windows’un taşınabilir cihazlar için geliştirilmiş sürümü Windows CE (Pocket PCWindows Mobile) ailesi olarak anılır, gerçek 32-bit bir işletim sistemidir; ARMStrongARMIntel XScale ve MIPS işlemcilerinde çalışır. Windows NT, XP ve CE’nin gömülü çalışan sürümleri de mevcuttur. Windows1983‘te Microsoft‘un geliştirdiği grafiksel kullanıcı arayüzlü (GUI), IBM PClerde kullanılması için hazırlanan MS-DOS tabanlı bir işletim sistemidir. Microsoft‘un modellediği GUI Apple‘ın Mac OS‘tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir.

Erken tarih

Microsoft Windows‘un ilk sürümü, 1985‘te yapılan 1.0 sürümüdür, bir derece işlevsellikten eksikti ve fazla tutulmadı. Arayüz Yöneticisi olarak adlandırılan sistemi oldukça özgündü, ama Rowland Hanson(Microsoft’ta pazarlama başında), şirketi, kullanıcıların Windows adından daha fazla şey beklediğine ikna etti. Windows 1.0‘de işletim sistemi tam olarak bitmemişti, ama tercihen genişletilmişMS-DOS‘un eksikleri ve sorunları vardı. Bundan başka erken sürümle gelen programlar “oyuncak” olarak görünülüyordu ve ofis kullanıcılarına hitap etmiyordu. Microsoft Windows‘un 2. sürümü 1987 yılında çıktı ve daha fazla tutuldu. Bunun nedeni yeni grafiksel uygulamalar olan Excel ve Word for Windows(Türkçesi Windows için Word) programlarının işletim sistemi içine katarak ofis kullanıcılarının da bu işletim sisteminikullanmasıdır. Bu vakit Aldus‘un Pagemaker ürününün Windows sürümü göründü. Önceki sürümleriMacintosh‘ta çalışıyordu. Bundan sonra üreticiler programlarının Windows sürümlerini de hazırlamaya başladı ve Microsoft Windows’un yükselişi başlamış oldu. 2.0x sürümleri gerçek tarz bellek modeliyle birlikte 1 megabayt bellek alanıyla kuşatılmıştı. Bu yapılandırma, 286 Koruma Modu kullanırken DESQviewgibi birden fazla görevi yerine getirebiliyordu. Sonra iki yeni sürüm yapıldı ve Windows/286 2.1 ile Windows/386 2.1 olarak adlandırıldı. Windows/286, mevcut Windows 2.0′a birkaç eklenti eklenilerek ve gerçek tarzda çalışıyordu; ama Windows/386 had a protected mode kernel with EMS taklitiyle koruma tarzı çekirdeğine sahipken ilk sürüm HMA kullanım desteğine sahipti, ama onun adı kernel.exe(tüm Windows uygulamaları görsel 8086 tarzı kullanarak koruma tarzı çekirdeği uzerinde gerçek tarz her her DOS uygulaması onun üzerinde çalışır ve 80386′da yeni) değildi, win386.exe idi.

Windows 3.0

Microsoft Windows başarısını 1990‘da yapılan Windows 3.0 ile kazandı. Yerel uygulamalarda geliştirilmiş kapasiteye ek olarak, Windows bir kullanıcıya Windows/386′daki MS-DOS tabanlı yazılımlara karşı daha iyi çoklu görev yapma imkanı sunmasını gerçek belleklerinin etkisine borçluydu. PC ciddi rakip Apple Macintosh‘la uyuşabilir parçalardan yapılıyordu. Bunun yararı, PC’lerde bu zamana kadar kullanılan mevcut gelişmiş grafikler (VGA video kartlar anlamında) ve Geliştirilmiş Koruma modu Windows uygulamalarının daha fazla bellek kullanmasına izin vermesini basitleştirmesi oldu. Intel‘in 8086/8088‘den 80286 ve80386‘ya bütün işlemcilerinde çalışabilme başarısı da vardı.

Windows 3.1 ve NT

OS/2 2.0 sürümü bitirilmeye yakınken Microsoft, Windows 3.1′i geliştirdi. Windows’un bu sürümü Windows 3.0′daki bazı küçük ilerletmeler getiriyordu. Ölçeklendirilebilir TrueType yazı tiplerinin görüntülemesi ve Apple ile gelişmiş ortaklık gibi geliştirmeler yapıldı). Ama öncelikle hataların düzeltilmesi ve çoklu ortamdesteğinin eklenmesi gerekiyordu. Üstekik gerçeklik desteğinin kaldırılması da gerekiyordu. Bu destek80286 ya da daha iyi bir işlemcide çalışyordu. Sonra Microsoft Windows 3.11′i geliştirdi.

Windows 95

Windows 3.11′den sonra Microsoft’un tasarladığı yeni sürüm işletim sistemiydi. Kod adı Chicago’ydu ve tamamen 32-bit olarak tasarlanmıştı. Windows NT‘ye ve OS/2‘ye benziyordu.

Microsoft işletim sistemlerinin tarihi

MS-DOS ürün devamı

  • MS-DOS ve PC-DOS
  • Windows 1.0
  • Windows 2.0
  • Windows 2.1 (Windows/286 ve Windows/386)
  • Windows 3.0, Windows 3.1, Windows 3.11 (ve Windows for Workgroups)
  • Windows 95 (Windows 4.0)
  • Windows 98 (Windows 4.1), Windows 98 Second Edition
  • Windows Millennium Edition (Windows 4.9)

OS/2 ürün devamı

  • 16-bit Sürümler: OS/2 1.0 (CLI only), 1.1, 1.2, 1.3
  • 32-bit Sürümler: OS/2 2.0, 2.1, 2.11, 2.11 SMP, Warp 3, Warp 4
  • 32 bit Sürümlere kadar: OS/2 Warp 5

Şimdiki NT-Dizisi ürün devamı

Gelecek NT-Dizisi ürün devamı

  • Windows Vienna (önceden Blackcomb) (Windows NT 6.1/7.0) (ürünün sonraki adı belli değil)
2009-2010 tarihlerinde piyasaya sürülmesi hedefleniyor…
Kaynaklar; Wikipedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sessiz Kalma Sende Yorum Yap !