25 Haziran 2011 Cumartesi

Youtube’ da köklü değişiklikler

Ülkemizde hala kapalı olan Youtube bu gün köklü değişiklikler ile yeni tasarımını yayına aldı. İlk bakşta ana sayfanın pek değişmediğini düşünüyoruz ama görsel olarak olmasa da kullanılabilirlik olarak değişiklikler var. Sayfa üstüne özel reklam videolarının eklenebileceği yer gelmiş ve üyelik olmadan düzenlenemiyor.
En önemli değişiklikler ise video sayfasında ve arama motorunda yapılmış.
Video sayfasında videoyu ekleyen kişiye yönelik daha fazla ekleme yapılmış. Büyük butonlarla takibe alınması kolaylaşmış. Eklediği diğer videolarda aynı şekilde daha kolay görülebiliyor. Bunlara ek olarak video sayfasında o video ile ilgili istatistikler arttırılmış. Videoyu ekleyen kadar olmasa da çok fazla ayrıntılı istatistik görebiliyoruz.
Video ile ilgili açıklama ve etiketler videonun altına eklenmiş. Tıklama yapılarak görebileceğimiz bir hale getirilmiş. Aynı şekilde Embed kodları ve video özelleştirme de videonun altına eklenmiş.
Videonun yanında ise kullanıcı profilinin yerine arama sonucu getirilmiş. O bölmede arama yaparak gelinmiş ise arama da seçtiğimiz videonun altında yer alan videolar yer alıyor. Ve “next” seçeneği ile arama sonuçlarında geçiş yapabiliyoruz. Yeni eklenen “Autoplay” tuşu ile de videoların kendiliğinden oynatılması seçeneği gelmiş. Böylece video bitince arama sonucunda hani video var ise o çalmaya başlıyor.
Yine yan menüde rastgele ilgili videolar bulunuyor. Eğer arama yapılarak gelinmemiş ise bu menüde sadece rastgele videoları yer alıyor.
Arama motorunda yapılan yenilik ile kullanıcıların en çok seveceği özellik olacak diye düşünüyorum. Bir video izlerken arama yapılınca o video kesiliyor ve arama sayfasına yöneliyorduk. Artık bu durum değişti ve arama yapılınca video sola doğru küçülüyor ve çalmaya devam ediyor. Ama sonuç sayfası ise videonun sağ tarafına geliyor. Böylece video kesilmeden arama yapıp sonuçları görebiliyoruz. Basit bir ok işareti tıklaması ile de bu arama sonuçlarını kapatıp video sayfasını tekrar eski haline getirebiliyoruz.
Sayfada ilk gözüme çarpan değişiklikler böyle. Daha farklı şeyler görürsem yazının devamına eklerim. Bu değişiklikler çok hoşuma gitti görüntü ve kullanışlılık açısından çok daha güzel bir youtube geldi.
Güncelleme: (09-04-2010) Youtube bir kıyak daha yapıp yeni playerını da bana göstermeye başladı. Gayet şık duruyor. Sizde bir kaç hafta sonra muhtemelen görmeye başlarsınız. (;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sessiz Kalma Sende Yorum Yap !