25 Haziran 2011 Cumartesi

İyi bir web sitesi nasıl olmalı?




Web sitemizin tasarımı nasıl olmalıdır?
Aslında bir siteye iyi web sitesi damgasını vuran özellilik, o sitede aradığımıza ulaşmaktır. İnsanlar web siteleri aradıkları bilgiye ulaşmak amacıyla ziyaret eder. Bu nedenle sahtelikten kaçınmalı ve ziyaretçilerimize istediklerini vermeliyiz. Ancak biz web sitemizin içeriğinden değil görüntüsünden yani tasarımından bahsedeceğiz.
İyi bir web sitesinde aranan ilk özellik hız’dır. İnternet kullanıcıları sabırsızdır ve aradıklarına biran önce ulaşmak isterler. Ziyaretçiler ulaşmaya çalıştıkları web sitenin hemen açılmasını isterler.  Web sitenin yavaş olması ziyaretçiyi sıkar ve başka bir arayışa geçmesine neden olur.  Hızlı bir web sitede ziyaretçinin sayfalar arası gezme oranı da artar. Kısacası hız her yönden önemlidir ve yavaş bir site aşırı ziyaretçi kayıpları yaşar. Bu sorunu daha önce kötü hosting seçimi nedeniyle yaşamıştım. Bu sebeple hosting seçerken dikkat etmenizi öneririm.
Ziyaretçileri etkileyen diğer bir unsur ise reklamlardır. Göz alıcı reklamlar ile doldurulmuş lunaparkı andıran bir web site ziyaretçiyi rahatsız eder. Bazı web site sahipleri daha çok kazanmak  için, okumayı zorlaştıran, tıklamaya zorlayan veya istem dışı açılan çeşitli reklamlar kullanıyor. Ancak böyle bir sitede kimse zaman geçirmez ve hemen siteyi terk eder. Özellikle popup reklam diye ifade edilen, istem dışı açılan tam sayfa reklam yayınlayan bir site kimse tarafından tekrar ziyaret edilmez. Reklamları ziyaretçilerimizi rahatsız etmeyecek şekilde uygun yerlere yerleştirmeliyiz. Sitemizin görünümüne uyum sağlamayan göz alıcı reklam bannerları kullanmamalıyız. Kısacası reklamlar ziyaretçilerin bilgiye ulaşmasına engel olmamalı ve rahatsızlık vermemelidir.
Tema seçimi yaparken web sitemizin içeriğine uygun olmasına dikkat etmeliyiz. Tema sitemizin hızını en çok etkileyen faktörlerden biridir. Sade temalar web sitemizin çok daha hızlı açılmasını sağlar. Ancak çok sade bir görüntü oluşturmakta iyi değildir. Web sitemizin göze hitap etmesini sağlayacak görseller kullanmak gerekir. Temamızda kullanacağımız renkler birbiri ile uyumlu olursa çok daha hoş bir görüntü sergilemiş oluruz.  Ayrıca menülerde çok önemlidir.  Menüler tema ile uyumlu ve görünür olmalıdır. Ziyaretçiler menüye kolayca ulaşabilmelidir.
Özetle iyi bir web tasarım ve ziyaretçi memnuniyeti için web sitesinde bulunması gereken özellikler.
Web sitenin açılış ve sayfalar arası geçiş hızı iyi olmalı,
Tema ve menüler birbirine uyumlu renklerden oluşmalı,
Tema ve arka plan renkleri göz alıcı ve rahatsız edici olmamalı,
Yazı tipi ve rengi ziyaretçi tarafından rahat okunabilinecek şekilde seçilmeli,
Sadelik ön planda tutulmalı, ancak çok sadelikten kaçınmalı ve görseller ile görüntü zenginleştirilmeli,
Reklamlar kesinlikle zorlayıcı ve rahatsız edici olmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sessiz Kalma Sende Yorum Yap !