27 Haziran 2011 Pazartesi

Yeni Blogcular İçin, Önemli Bilgiler!

Blog dünyası şu sıralar epey gelişmiş durumda.Ardı ardına açılan bloglar,Türkiye internetinin gelişmekte olduğunun göstergesi olmalı. Elbette bu durum sevindirici. Çoğu konularda yazan blog yazarları mevcut. İnternet,bilgisayar,yazılım v.b alanlarda yazan blogcular da oldukça fazla. Şimdi asıl konuya dönüş yapmak gerekirse; Eğer başarılı blogcu olmak istiyorsanız, bu altın tavsiyelerin tümünü ya da bir kısmını uygulamanız sizlerin yararına olacaktır.Biraz uzun yazı olmasına rağmen,tümünü okumanızı tavsiye ediyorum.

1- Öncelikle hangi sistemi kullanacağınıza karar vermeniz gerek. Blogger: Ücretsiz blog açmak istiyorsanız,Google’ın hizmetlerinden olan Blogger tavsiyelerimden. Blogger üzerinden aldığınız her blog, isminiz.blogspot.com uzantısına sahip olacaktır. Almış olduğunuz bu blogu,kendi alan adınıza yönlendirmeniz de mümkün. Ancak her ücretsiz hizmette olduğu gibi Blogger’da da bir takim eksikler elbetteki olacaktır. Bu eksikler kişilerin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilir. Blogger’ı 
SEO açısından değerlendirmek gerekirse,Google’ın kendi hizmeti olduğu için elbetteki bir takım avantajları olacaktır.Yani SEO açısından Blogger iyidir. Blogger, panel olarak bana göre epey zayıf.Ayrıca Blogger’da kendinize özel basit tema yapmanız mümkün.Blogger’dan ücretsiz blog hizmeti almak için şuraya bakabilirsiniz.

Wordpress: Eğer blog scriptinizi kurabileceğiniz bir alanınız (hostunuz) ve alan adınız (domain) mevcut ise, Dünya’nın en gelişmiş blog scriptlerinden olan Wordpress’i kullanabilirsiniz. Şu an Türkiye’de en fazla kullanılan blog sistemi olmakla beraber,Wordpress şiddetle tavsiye ettiğim ve şu an şu yazıyı okuduğunuz blogumda kullandığım sistemdir. Wordpress blog scriptinde tema ve eklenti(plugin) desteği bulunmakta. CSS ve Wordpress sistemi hakkındaki bilginizi kullanarak harika temalar yapmanız elbette mümkün. Ayrıca Wordpress eklentisi yazmak için, Wordpress bilginizin yanı sıra PHP bilginiz ile harika eklentiler yazabilirsiniz. Bu eklentiler,sizin işlerinizi kolaylaştıracak ya da Wordpress kurduğunuz blogunuzun fonksiyonlarına fonksiyon katacaktır. Wordpress scripti eklentiler ile zenginleştirilerek sadece blog olarak değil,alışveriş scripti olarak dahi kullanılmaktadır. Wordpress 
seo açısından da kusursuzdur. Google ile arasının harika olduğunu söylemek çok da zor değil. Blog yazmaya başlayacaksanız Wordpress kesinlikle tavsiyemdir.Ayrıca Wordpress’in ücretsiz blog servisinide kullanabilirsiniz. Açtığınız her blog, .wordpress.com uzantısına sahip oluyor. Ancak bu ücretsiz Wordpress blogunun Blogger’dan çok daha fazla eksiği bulunmakta. Örnek verecek olursak, Wordpress.com’dan aldığınız bloglarda, Javascript kodları kullanamıyorsunuz.

2- İçerik: Blog sisteminizi seçtikten sonra tüm iş size kalıyor.İçeriğinizi belirlerken,yazmaktan zevk alacağınız,zorla değil de severek yazacağınız konuların seçilmesi önemli. Yazıyı yazarken haz almalısınız ki,diğer yazılarınızın da arkası gelsin.Öncelikle yazacağınız konularda iyi bilgi sahibi olmanız gerekmekte. Zira bir insan, bilmediği konuda bir başkasına yardımcı olacak şeyler yazamaz. İçeriğiniz kesinlikle ve kesinlikle çalıntı olmamalı. Çalıntı yazılar size 2 kat zarar verecektir. Nasıl mı? İşte şöyle; Google botları bir yazının ilk yazıldığı siteyi her zaman bilir. Önceki ziyaretinde gördüğü bir yazıyı başka sitelerde gördüğü zaman, o siteyi pek de sevmez. O yüzden o siteyi arama sonuçlarında sıralarken ya hiç görüntülemez ya da son sıralara atar. Bu da size hiçbir şekilde fayda sağlamaz. Hatta yazının çalıntı içerik olduğu ihbar edilirse,sandboxa dahi girebilme ihtimaliniz var. Şimdi diğer zarara geçecek olursak, yazısını çalıpta kaynak göstermediğiniz site bakacak ki dakikalarca belki de saatlerce uğraşarak yazdığı bir yazıyı başka bir blogcu tek kopyala-yapıştır hamlesiyle acımasızca çalmış ve altına kaynak göstermeden kendisi yazmış gibi göstermiş. Bu durum o siteyi ya da blogu çok kızdıracak, blogunuz herhangi bir yolla büyüse bile (ki bu büyüme sandboxla ya da herhangi bir kötü sonuçla sonlanacak), blogunuz çalıntı yazılarla dolu imajını silemeyecektir. Hatta yazısını çaldığınız kişi size öyle kızacak ki haklı olarak hakkını yasal yollarda dahi arayacak,arayabilecek. İş bu boyutlara bile gelebilir. Eğer başkasının emeğine saygı duyuyorsanız, emek ++++++ı olmak istemiyorsanız,(ki zaten olmayın) alıntı yaptığınız yazıların altına kaynak göstermeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
 

2- Görsellik: Hoşunuza giden ya da ihtiyaçlarınızı karşılayan Wordpress ya da Blogger temasını blogunuzda kullanmaya başlayın. Eğer yeterli düzeyde bilginiz varsa, hazır temaları kendinize göre düzenlemeniz yararınıza olacaktır. Ancak kendi temanızı kendiniz yapmanız (yaptırmanız) özgünlüğünüz açısından iyi olacaktır. Ziyaretçilerin hoşuna gidecek temalar kullanmaya özen göstermelisiniz. Unutmayın ziyaretçiler blogunuza ziyaret edip çıktıktan sonra, blogunuzun görüntüsünü fotografik olarak hatırlayacak,eğer hoş bir görüntü gözünün önünde oluşuyorsa, “Aa şu mavili-turunculu bir blog vardı,oraya bir bakayım” diyecektir. Bu da yazılarınızın okunması ve hitinizi arttırmanız adına güzel bir adımdır.
 

3- 
Seo (Arama Motoru Optimizasyonu) : Blogunuzun hit alması, daha çok kişiler tarafından okunması,sizleri mutlu edecektir. Çünkü yazdıklarınızın insanlar tarafından okunması,beğenilmesi,yorumlanması yazılarınızın beğenildiği anlamına gelir ve sizi yeni yazılar yazmaya teşvik eder. İnsanlar aradıklarına arama motorları aracılığıyla ulaşırlar. Blogların hitlerinin büyük çoğunluğu genelde arama motorlarının,arama sonuçlarından gelir. Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru da Google olduğu için,Google’a özel ufak birkaç ayar yapmak gerek. Ayar derken SEO dan bahsediyorum evet. Google’ın hoşuna gidecek şeyler yaparsak, Google bizi arama sonuçlarında üstte gösterir, bu da daha fazla hit,daha fazla kitleye ulaşmak demektir. Blogunuz için SEO’ya gelirsek; yazınızla ilgili insanların arayacağı kelimeler gibi etiket yazmak çok önemlidir. Örneğin, Photoshop ile ilgili bir yazı yazıyorsunuz,yazınız Photoshop’un ne olduğunu içeriyorsa, yazı etiketlerinize “Photoshop Nedir” yazmanız gerekmektedir. Çünkü Google’da insanlar bu şekilde arama yaparlar. Arama yapan kişilerin blogunuza ulaşması için etiketler çok önemlidir. Eğer Wordpress kullanıyorsanız, etiketlerin çok fazla etkisi olduğunu söyleyebilirim. Hatta çok zekice etiketler sayesinde çok harika hit yakalamanız mümkündür. Wordpress’de Google’ın çok sevdiği bir SEO ayarını çok basit şekilde yapabilirsiniz. Yazılarınızın linklerinin sonunda .html olması SEO açısından çok iyidir. Ayrıca yazı linkinizde yazınızın başlığının geçmesi de Google’ın sitenizi indekslemesini sağlar. Örneğin, Ne Mutlu Türküm Diyene adında bir yazı yazarsanız,bu ayarları yaptıktan sonra yazınızın linki siteadi.com/ne-mutlu-turkum-diyene.html olacaktır ve bu link sitenizin indekslenmesini sağlayacaktır. Bu ayarlar için, yönetim panelinde Ayarlar>> Kalıcı Bağlantılar’da Özel yapıyı seçerek %postname%.html yazmanız yeterli olacaktır.

Sonuç olarak Wordpress’de blogunuzun temel SEO ayarları için, etiketler ve kalıcı bağlantılar ayarları yeterli olacaktır. Ayrıca All İn Seo Pack adındaki Wordpress seo eklentisini kullanarak daha detaylı SEO ayarları yapabilirsiniz.
a) Bağlantı değişimi yapmak: Evet,bağlantı yani link değişimi yapmak blogunuzun Google gözünde daha iyi yerlerde olması için gereklidir. Sağlam bloglarla link değişimi yaptığınız zaman Google backlink sayınız artacak ve Google pagerank değeriniz yükselecektir. Pagerank değeriniz yükselince de Google sitenizi daha üst sıralarda görüntüleyecektir. Bu yüzden çok abartıya kaçmadan sağlam içerikli bloglarla kalıcı link değişimi yapmak yararınıza olacaktır,ayrıca kesinlikle tavsiyemdir.

4- Ziyaretçileri Blogda Tutmak: Ziyaretçilerinizi blogunuzda uzun süre tutmanız, ziyaretçilerinizin devamlı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca Alexa değerinizin yükselmesinide sağlar. Ziyaretçilerinizi blogunuzda uzun süre tutmak için, sıkmayan uzun yazılar yazabilirsiniz. Ayrıca yazılarınızda videolar ve çeşitli görsel materyaller kullanarak uzun süre ziyaretçilerin blogunuzda kalmasını sağlayabilirsiniz. Blogunuzda yazdığınız yazıların konularının aynı olması, bir konuda yazı için gelen bir ziyaretçinin, diğer yazılarınız aynı konuda olduğu için diğer yazılarınızı okumak isteyecektir. Örnek vermek gerekirse, X konusu için bloga giren bir ziyaretçi, X konusu ile ilgili yazınızı okuyacaktır.Ve Blogdaki son yazılan yazılara baktığında yine X konusu ile ilgili yazılar görecek ve zaten o konuyu arayıp bulduğundan X konusu ile ilgili diğer yazılarınızı da okuyacaktır. Bu da ziyaretçinin uzun süre blogda durmasını ve devamlılığını sağlayacaktır.Gelen ziyaretçilerin yazılarınızı yorumlamasını sağlamak için,teşvik edici başlıklar da önemlidir. Örneğin yorum alanının hemen üstünde, “Yorum Yapmak İster misiniz?” , “Siz Ne Düşünüyorsunuz?” , “X Yazısı İçin Y kişi Yorum Yaptı,Ya Siz?” gibi teşvik edici yazılar kullanabilirsiniz.
 

5- RSS : Blogunuzun yazılarının takip edilmesi,okunması açısından RSS çok önemlidir. İnsanlar RSS adresinize abone olarak eklediğiniz her yazıyı otomatik olarak tarayıcı penceresinde görürler ve bu da blogunuza giren ziyaretçilerin devamlı bir takipçi olmasını sağlar. İnsanların RSS’inize abone olması için, sevilen ve sıkmayan yazılarınızın olması önem taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sessiz Kalma Sende Yorum Yap !