25 Haziran 2011 Cumartesi

Elektronik Kitap Okuyucu – reeder

Geçtiğimiz günlerde reeder isimli elektronik kitap okuyucuyu inceleme fırsatım oldu. Yurt dışında çok sık kullanılan e-kitap okuyucuları ülkemizde pek kullanılmıyordu fakat bunu Türkçe e-kitap okuyucusu olmamasına bağlıyorum. reeder, Türkiye’nin ilk e-kitap okuyucusu olarak bu yüzden büyük bir avantaja sahip.
reeder kutusu geldiği zaman kutudan kullanım kılavuzu bir şarj aleti, bir bilgisayar ile bağlantı kablosu, reeder’ı taşıma ve koruma görevi görecek olan bir taşıma çantası çıktı. Ek olarak bir hafıza kartı göndermeleri güzel olurdu tabi.
reeder’ın teknik özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ve fiyat bilgilerini reeder’ın sayfasındanalabilirsiniz zira ben daha çok kullanışlılık ve kullanım konusuna değineceğim.
reeder normal bir kitaptan bile daha küçük olması özelliği ile göze çarpıyor. Yani boyutlarından dolayı herhangi bir sıkıntıya neden olmaz. Bir kitaptan bile küçük olan bu alete yüzlerce kitap yükleyip olağan üstü bir yükten kurtulabiliyorsunuz. Bu nedenle çok kitap okuyanların elinden düşüremeyeceği bir alet olduğunu düşünüyorum
Özel ekranından dolayı göz yormayan bir yapısı var. Yani saatlerce kitap okuma şansınız var. Ekran konusunda gördüğüm tek sorun (neden bilmem) kitapları ilk açtığım zaman ekrana geldikten sonra bazı bölgeleri biraz silik kalıyor, zamanla bu siliklik geçiyor ve her yerde net görüntü geliyor. Şarjın full olmadığı zamanlarda bunu yapıyor olabilir çünkü şarjı full dolu değildi. Dokunmatik özelliği gayet iyi, rahat kullanılabiliyor. Sağladığı diğer özelliklerin kullanımı açısında da çok önemli dokunmatik olması.
Renksiz ekran olduğu için pek kullanılmayabilir ama reeder’a resim yükleyebiliyorsunuz hatta oyun bile yükleyip oynayabiliyorsunuz. Ne kadar keyif verir orası bilinmez. (:
reeder’ın kitap okuma işlevi dışında sürekli kullanılacak bir özelliği de mp3 oynatabiliyor olması. reeder da kitap okurken kulaklık ile müzik dinlemek çok keyif veriyor. Ayrıca kulaklık olmadan müziği dışarı da veriyor olması çok güzel bir şey ayrıca sesi beklemediğim kadar iyiydi.
reeder ekran sensörlerinden dolayı kitapları sağa ve ya sola yatkın şekilde okumanıza olanak sağlıyor. Bu arada hep kitap diyoruz ama çok rahat pdf ve word formatlarında dosyalarınızı açıp okuyabiliyorsunuz.
Çok basit kullanımından dolayı dil konusunun sorun olacağını sanmıyorum ama Türkçe dil desteği olduğunu belirtmek lazım.
Kitap okurken kullanımı kolaylaştıran ayraç koyma, altını çizme, not alma, kelime arama, sayfaya gitme ve sözlük özellikleri ile kitap okumaktan ayrı bir zevk alacağınızı düşünüyorum. İyi düşünülmüş özellikler.
reeder’ın benim için can alıcı özelliğine geldim. (: reeder Wi-fi özelliği ile kablosuz olarak internete bağlanmanızı sağlıyor. Hemen aklınıza facebook gelmiştir, eminim fakat üzücü bir haberim var dahili tarayıcı ile maalesef video izleyemiyorsunuz. Diğer tüm işlemlerinizi çok rahat yapabiliyorsunuz. Twitter ve Friendfeed‘i çok rahat kullandım. Sanal klavyesi çok rahat yazım imkanı veriyor, yani her hareketi algılıyor ve yazdığınızı geriden de gelse tamamlıyor. Tarayıcısının yetersizliği özellikle akış bulunan sayfalarda ki donmalar sonucu göze çarpıyor. Bir de “keşke olsaymış” dediğim bir eksik de kitap okurken sağa-sola hareket algılayan sensörler internette gezinirken maalesef hareketi algılamıyor.
reeder güzel bir tasarıma sahip, tutuş kolaylığı için çevresinde boşluk var ve arkası terletmeyen, tırtıklı bir yapıya sahip. Ekranın hemen altında bulunan kısa yolları ile kullanımı kolaylaştırıyor. İnternete girerken ve ya kitap okurken müzik dinlediğinizi düşünerek ek tuşlar ile ses açıp kısma gibi işlemleri kolaylıkla yapabiliyorsunuz.
Şarjı kullanım sıklığına göre değişse de gerçekten çok uzun dayanıyor. Sitelerinde bunu 10.000 sayfa olarak belirtmişler.
Genel olarak özellikleri böyle, bu özellikler ile gayet iyi iş çıkaracağını düşünüyorum. Ürünü incelerken arkadaşlarımın tepkilerinden dolayı da gayet iyi bir iş çıkardıklarına kanaat getirdim.
reeder ile ilgili gelişmeleri, kampanyaları ve daha bir çok konuyu takip etmek için facebook sayfasını takibe alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sessiz Kalma Sende Yorum Yap !